Brussel – Gemeentemuseum Elsene – Museum Charlier Sint Joost: ‘C’?tait au temps o? Bruxelles bruxellait’
Gemeentemuseum Elsene
In een onooglijke straat is het Museum van Elsene op Tripadvisor niet eens in het Nederlands te vinden. Toch een prachtige collectie in een merkwaardige omgeving. De vaste collectie Toulouse-Lautrec affiches begeleidt de andere toppers in dit genre,? Van Rysselberghe, Lemmen, Emile Claus, Anna Boch, Rik Wouters, Magritte, Knopf en deze keer een uitgebreide visuele toelichting bij het ontstaan van enkele werken van Paul Delvaux.
Gustave De Smet, Pierre Alechinsky, Auguste Rodin, Francis Picabia, Pablo Picasso, Juan Mir?. Het kan haast niet op: een verfijnde selectie die in optimale omstandigheden worden gepresenteerd.
Het Gemeentelijk Museum van Elsene werd in 1892 opgericht en maakt sindsdien deel uit van de toonaangevende culturele instellingen in Belgi?. Maar de lopende tentoonstelling (nog tot 20/1/2013) ‘BELGISCHE KUNST. EEN MODERNE EEUW’ laat de prachtige Collectie Caroline en Maurice Verbaet zien in de hoofdzaal.
Het is wel even slikken wanneer je beseft dat deze verzamelaars in 40 jaar hun passie hebben gekoesterd, met beperkte middelen en toch zo’n verzameling bij elkaar wisten te vinden.
De confrontatie van verschillende werken uit hun collectie van Spilliaert en Brusselmans naast Jan Vanriet is adembenemend.
En zo zijn er nog een wel paar te vinden.
Achter de gevels van Brussel vind je geregeld nog schatkamers waar de tijd is blijven stil staan. Het personeel spreekt zowat uitsluitend Frans en weet niets of nauwelijks wat van het museum, maar de heropening in 2012 na de restauratie ( eerst in 1928) maakt de prive woning van mecenas Henri Van Cutsem weer interessant.
Victor Horta had de belendende woningen aan de Kunstlaan 16 in Sint Joost ten Node in 1890 aangepast om de collectie als in een museum te presenteren.
Na zijn dood liet Van Cutsem het huis en de werken aan? beeldhouwer Charlier. Hier hangen meesterwerken uit een collectie van zowat een eeuw geleden, zoals ze toen werden gepresenteerd.
Achter deuren en in donkere kamers vind je prachtige schilderstukken van toppers en intussen onbekende schilders en beeldhouwers, met fraaie naakten, landschappen.
C’?tait au temps o? Bruxelles r?vait
C’?tait au temps du cin?ma muet
C’?tait au temps o? Bruxelles chantait
C’?tait au temps o? Bruxelles bruxellait